14.08.2017

PIX for gymnasier

Nu kan du og dine gymnasieelever godt begynde at glæde jer til dette års festival! Vi har nemlig igen i år udvalgt et program med stærke film og workshops velegnet til at supplere undervisningen i gymnasiet.

Programmet består af ni inspirerende og dialogskabende filmtitler og byder blandt andet på coming of age-problematikker, hudløs socialrealisme og perspektiverer over temaer som kærlighed, tradition, familie og religion. I kan desuden få sproglige indspark til både italiensk- fransk- og tysk-undervisningen. Derudover er vi igen i år er klar med to forskellige workshops, hvor du og dine elever kan arbejde med skuespil, dramaturgi og instruktion eller prøve kræfter med kreativ manuskriptudvikling. Kort sagt; der er noget for enhver smag og – ikke mindst – noget for langt de fleste fag i gymnasieundervisningen.

Hvor og hvornår
Gymnasievisningerne finder sted i Cinemateket på hverdagseftermiddage kl. 16:45 under festivalen, som i år løber i perioden 28. september – 11. oktober.

Billetsalg
Der er igen i år rabat at hente på gymnasievisningerne; I får nemlig 20 % rabat på den almindelige billetpris for både elever og lærere, så billetterne får en stykpris på 72 kr./pers. En workshop koster 600 kr./klasse. Der er plads til én klasse/hold pr. workshop. Workshops skal købes og betales online. Link til køb findes under de enkelte workshopbeskrivelser.

Se hele gymnasieprogrammet og find link til billetkøb herunder.
Vi glæder os til at se jer i biffen!

Film:

Brylluppet

Køb billetter:
Torsdag d. 28/09 kl. 16.45 i Cinemateket

‘Brylluppet’ er på én gang en nutidig Romeo og Julie historie og et dybt gribende drama om religiøs tvang og en familie i splid med egne følelser. Filmen handler om den 18-årige pakistanske pige Zahira, der lever i Belgien og har et tæt forhold til sin dybt troende familie – lige indtil Zahiras forældre forlanger, at hun følger den pakistanske tradition og indgår i et arrangeret ægteskab. Uden lette svar er ‘Brylluppet’ en nuanceret film, som rejser en række spørgsmål om traditioner, forpligtelser og religion. Men også om kærlighed og de drømme, en ung pige ikke ved, om hun tør have.

Frankrig/Belgien, 98 min., Instr. Stephan Streker, sprog: fransk/urdu med danske undertekster.

Se filmens trailer HER.

Heaven Will Wait

Køb billetter:
Mandag d. 02/10 kl. 16.45 i Cinemateket

Fra terrorramte Frankrig kommer her et voldsomt væsentligt debatindlæg: Mød franske Sonia på 17, som langt hen ad vejen er den jævnaldrende, filmiske udgave af Kundby-pigen her i Danmark. Anholdt for at planlægge at bombe sine vantro medborgere kommer hun i husarrest hos sine forfærdede forældre, som fuld af skyldfølelse gør alt hvad der står i deres magt for at de-radikalisere hende igen. Mød derpå den stille cellopige Mélanie på 16. Langsomt hjernevaskes hun af en ‘hellig kriger’, som forfører hende online, indtil hun pludselig er på vej til Syrien. “Heaven Will Wait” tager et hyperaktuelt samfundsemne op; Hvad kan vi gøre for at forhindre, at ISIS får fat i de af vores letpåvirkelige teenagere, som har en fod placeret i hver sin religiøst-kulturelle lejr? Og hvad gør vi når det så sker?

Frankrig, 105 min., Instr. Marie-Castille Mention-Schaar, sprog: fransk med engelske tekster

Se filmens trailer HER.

Patti Cake$

Køb billetter:
Tirsdag d. 03/10 kl. 16.45 i Cinemateket

Word up! Mød lige Patricia Dombrowski, aka Killa P, aka Patti Cake$, den sejeste wannabe rapper i New Jersey. Og den vildeste underdog. For Patti får ikke noget foræret. Som hvid overvægtig pige er det op ad bakke, hvis man vil være rapstjerne, og det mærker Patti – eller Dumbo, som haterne kalder hende, indtil hun sætter dem til vægs i de hårdeste street battles. ‘Patti Cake$’, der vakte begejstring på Sundance Film Festival i januar, er en opbyggelige og drønunderholdende historie om at tro på egne evner og kæmpe for sin drøm. Leveret med flow, masser af musik og med en forrygende hovedrolle, der aldrig misser et beat.

USA, 108 min., Instr. Geremy Jasper, sprog: engelsk med danske undertekster.

Se filmens trailer HER.

Hvad vil folk sige

Køb billetter:
Onsdag d. 04/10 kl. 16.45 i Cinemateket

16-årige Nisha lever et dobbeltliv. Hjemme er hun den pligtopfyldende pakistanske datter, mens hun hos gymnasievennerne er en typisk norsk teenager, der hører hiphop og drømmer om fest og fyre. Det er en balancegang, der er dømt til at gå galt, og da Nisha tages på fersk gerning med en dreng på værelset, reagerer familie voldsomt. Nisha sendes til en fjern familie i Pakistan – et land hun aldrig før har været i. På genopdragelse, tror hun, indtil hun sættes til at brænde sit eget pas. ‘Hvad vil folk sige’ er et stærkt, gribende og aktuelt drama om at balancere mellem kulturer og normer, og om det komplekse forhold mellem en datter og hendes far. Filmen er baseret på instruktøren Iram Haqs egne oplevelser.

Norge/Tyskland/Sverige, 106 min., Instr. Iram Haq, sprog: norsk/urdu med engelske undertekster.

Tehran Taboo

Køb billetter:
Torsdag d. 05/10 kl. 16.45 i Cinemateket

Ali Soozandehs debutfilm er et nærgående portræt af forskellige unge iranske storbymenneskers skæbner. Vi kommer i den grad tæt på livet i tabufyldte Tehran, hvor sex, stoffer og korruption er ingredienser i et kalejdoskopisk blik på et samfund, hvor dobbeltmoralen lever i bedste velgående. Den prostituerede mor, der arbejder mens sønnen tavst sidder og ser på, den stofafhængige kvinde, der må opgive sin karriere da hun bliver gravid, og musikeren der pludselig må besøge de uautoriserede læger i Tehrans undergrund, da han bliver ansvarlig for, at nattens erobring kan få genoprettet sin jomfruelighed – for ellers kan hun jo ikke blive gift. Som den prisvindende ‘Persepolis’ bruger ‘Tehran Taboo’ animation til at fortælle historier, der med en humanistisk vinkel går til angreb på Irans moral. Det er umuligt at få statens tilladelse til at filme denne slags historier i dagens Iran, men i denne stærke animationsfilm får du mulighed for at komme med på en sjælden tur bag facaden.

Tyskland/Østrig, 96 min., Instr. Ali Soozandeh, sprog: persisk med engelske undertekster.

Mutafukaz

Køb billetter:
Fredag d. 06/10 kl. 16.45 i Cinemateket

Velkommen til Dark Meat City, en smeltedigel af kulturer, udskud, groteske typer og territorielle bander, man ikke pisser på! En afsvedet asfaltjungle med gader uden nåde og midt i suppedasen sidder pizzabudet Angelino, der med sit begsorte hoved ikke sådan bare går i ét med tapetet. Han får bogstavelig talt fordrejet hovedet, da han ser en smuk og mystisk pige på gaden, hvilket bliver startskuddet på et vanvittigt eventyr på flugt fra mareridtsagtige skabninger og en mystisk fedoraklædt herre, der mener at Angelino gemmer på et uset potentiale. Denne franske animationsfilm er mere cool end Tarantino og med inspirationer fra både ‘The Matrix’, ‘Akira’ og MTV. Forbered jer på animerede øretæver tilsat pumpende hip hop og en god portion humor i denne scifi-noir-action-lømmel af en film!

Frankrig/Japan, 90 min., Instr. Shojiro Nishimi & Guillaume Renard (Run), sprog: fransk med engelske tekster.

A Ciambra

Køb billetter:
Mandag d. 09/10 kl. 16.45 i Cinemateket

Siden ’A Ciambra’ fik premiere i Cannes i maj har det rå coming of age-portræt høstet kredit for sin autencitet og aktuelle problemstilling. Filmen stiller skarpt på romafolket, en marginaliseret befolkningsgruppe i den kriseramte syditalienske Calabrien-region, og vi følger 14-årige Pio Amatos overgangsritual fra pubertet til voksenliv. Pio bor i en roma-ghetto med sin talstærke familie, og han ønsker desperat at blive voksen og blive taget alvorlig. Han idealiserer sin kriminelle storebror som lærer ham hvad det kræver at overleve i deres barske miljø. Da broren havner i fængsel må Pio tage ansvaret for familiens overlevelse i egne hænder, og han kaster sig hovedkulds ud i en voksenverden, hvor kriminalitet er en nødvendighed. En stærk og gribende film om børn og udsatte familier som de første ofre for den europæiske fattigdom.

Italien/USA/Frankrig/Tyskland, 118 min., Instr. Jonas Carpignano, sprog: Italiensk med engelske undertekster.

Se filmens trailer HER.

LOMO – The Language of Many Others

Køb billetter:
Tirsdag d. 10/10 kl. 16:45 i Cinemateket

Bag den kryptiske titel gemmer sig en tankevækkende og skræmmende coming-of-age historie om identitet, magt og den afmagt en teenager på randen af voksenlivet kan havne i, med et forkert tryk på enter. Den 17-årige Karl mangler ikke noget i sit rimeligt priviligerede Berlin hjem, andet end en mening og retning med sit liv. Hans frustration med forældre og livet generelt får han aflad for gennem sin blog, men den nye pige i klassen, Doro, flår ham ud af hans online verden – for en tid. Julia Langhofs imponerende sikre instruktørdebut giver uden løftede pegefingre et hyperaktuelt nutidsbillede af hvordan online-generationen begår de samme fejl som teenagere altid har gjort. Forskellen er, at de gør det på internettet, med fare for at miste herredømmet totalt. En film forældre og teenagere i lige høj grad kan spejle sig i, selvom det ikke et et kønt billede.

Tyskland, 101 min., Instr. Julia Langhof, sprog: tysk med engelske undertekster.

Danmark

Køb billetter:
Onsdag d. 11/10 kl. 16:45 i Cinemateket

Kærligheden rammer os som oftest, når vi mindst venter det – og når den gør, er det ikke uden konsekvenser. Det demonstrerer den unge debutant Kasper Rune Larsen på charmerende vis i denne spritnye danske spillefilm. Her følger vi den 22-årige Norge, der lever en skødesløs tilværelse som ungkarl i provinsen. Slacker-idyllen får dog en brat ende, da Josephine på 16 efter et one-night-stand dukker op og fortæller, at hun er gravid. Pludselig skal de begge tage stilling til spørgsmål om børn og abort, alt imens de prøver at holde styr på forelskelse og drømme for fremtiden. Der er masser af uforfalsket charme i dette intime ungdomsdrama, der handler om skatere, fester, ansvar og manglen på samme – og om at blive voksen og se virkeligheden i øjnene.

Danmark, 90 min., Instr. Kasper Rune Larsen, sprog: dansk.

Workshops:

PUT ON AN ACT – Fra film til teater


Køb billetter:
Mandag d. 09/10 kl. 16-19:45 – UDSOLGT
Tirsdag d. 10/10 kl. 16-19:45 – UDSOLGT
Onsdag d. 11/10 kl. 16-19:45 – UDSOLGT

Film og teater er nært beslægtede medier som er fantastiske til at fortælle medrivende historier. Men hvordan er de to medier forskellige og hvori består deres egenart? Med udgangspunkt i den spritnye film ‘Danmark’ af den unge danske instruktør Kasper Rune Larsen tager denne skræddersyede workshop fat i netop de spørgsmål.
I workshoppen ‘PUT ON AN ACT – Fra film til teater’ lærer deltagerne hvordan en filmscene kan oversættes til teaterscenens fysiske virkelighed. Workshoppen er udviklet specielt til undervisningen i gymnasiet, hvor deltagerne vil få mulighed for at prøve kræfter med skuespil, instruktion og dramaturgi, i et unikt setup med fokus på film- og scenekunstens virkemidler. Formålet at give deltagerne værktøjer til videre brug i undervisningen, samt at give de unge en unik workshopoplevelse der styrker medieforståelse og deres kritiske sans som medieforbrugere og er velegnet til fag som mediefag, drama og dansk.

Forløbene ledes af instruktør og dramaturg Jesper Pedersen og varer ca. 3 timer og 45 min., fordelt på en indledende filmvisning i CPH PIXs egen biograf, efterfulgt af 2 x 45 minutters workshopforløb på Nørrebro Park Skole. Workshoppen er udviklet i samarbejde med Teater GROB og støttet af Nørrebro Lokaludvalg.

Hvor:
Filmvisning: CPH PIX, Tagensvej 85F st., 2200 Kbh N
Dramaworkshop: Nørrebro Park Skole, Jagtvej 34, 2200 Kbh N
Vær opmærksom på, at deltagerne selv står for transport mellem de to locations. Der er afsat en halv time til transport i programmet.

Køb billet til hele klassen ved at klikke på linket i den ønskede dato.

Fra idé til fiktionskortfilm


Køb billetter:
Mandag d. 02/10 kl. 10-15 – UDSOLGT
Tirsdag d. 03/10 kl. 10-15 – UDSOLGT
Onsdag d. 04/10 kl. 10-15 – UDSOLGT
Torsdag d. 05/10 kl. 10-15 – UDSOLGT
Fredag d. 06/10 kl. 10-15 – UDSOLGT

De rigtige værktøjer er vigtige når man selv skal bygge en film op fra bunden. Men hvordan kommer man godt fra start med manuskriptudviklingen? Gymnasieelever er som regel stærke i analysemodellerne, men når man selv skal skabe en kort, filmisk fortælling, skal man også bruge andre værktøjer. På workshoppen gennemgår vi, ledet af manuskriptforfatter Abelone Koppel, to af disse værktøjer: For det første, hvordan man bruger struktur som redskab til at skabe en kortfilm med start, midte og slutning samt to vendepunkter. Og for det andet hvordan man tager udgangspunkt i, og opbygger karakterer.

Kom og fremlæg jeres idé til en kortfilm
Eleverne skal komme forberedte, så de kan få optimalt udbytte af værktøjerne. De skal på forhånd være inddelt i grupper (4-6 elever), og hver gruppe får 2 min til at fremlægge (pitche) en idé til en kortfilm. Herefter udfordrer manusforfatteren, og resten af klassen, ideen, og kommer med løsningsforslag på de problemer historien måtte have.
Når alle grupper har været igennem ‘konsulentmøllen’ gennemgår manusforfatteren de tekniske detaljer omkring det at skrive manus og taler om at skrive dialog.
Løbende i undervisningen vises der filmklip, tekster og manuskriptuddrag for at inspirere og understrege underviserens pointer. Hvilke filmklip afhænger af hvor gruppens største udfordringer, men ikke mindst interesse ligger. Kurset afholdes i samarbejde med Station Next og egner sig godt til brug i dansk- eller mediefagsundervisningen.

Hvor:
Nørrebro Teater, Ravnsborggade 3, 2200 Kbh N
Vær opmærksom på at dette er en heldagsworkshop og at deltagerne selv bedes medbringe mad og drikke til dagen.

Køb billet til hele klassen ved at klikke på linket i den ønskede dato.