07.10.2017

Hlynur Pálmason vinder New Talent Grand PIX 2017

Hovedprisen på CPH PIX 2017 er netop blevet uddelt til en awardreception i København. Prisen går til Islandske Hlynur Pálmason for sin danske debutfilm ‘Vinterbrødre’, mens serbiske Ivana Mladenovic fik en special mention af juryen for ‘Soldiers. Story from Ferentari’.

Årets internationale jury bestående af producer Amanda Livanou (GR), skuespiller og producer Labina Mitevska (MK) og instruktør Matt Porterfield (US) har lørdag eftermiddag peget på islandske Hlynur Pálmason som vinder af hovedkonkurrencen New Talent Grand PIX for sin danske spillefilmdebutfilm ‘Vinterbrødre’. 11 debuterende instruktører fra hele verden var nomineret til talentprisen og en kontant præmie på 6.000 euro.

Om baggrunden for valget udtaler juryen:

We are delighted to award the New Talent Grand PIX to a filmmaker, who’s confident and daring use of image and sound captivated our senses completely. We were excited by the choices this filmmaker made in every regard, from casting to costumes, colour and production design. – We eagerly await his next work. The New Talent Grand PIX goes to Hlynur Pálmason for ‘Winter Brothers’

Juryen gav også en special mention til serbiske Ivana Mladenovic for hendes rumænske ‘Soldiers. Story from Ferentari’:

We would like to give a special mention to a filmmaker who’s sensitive portrayal of a Roma community in Bucharest, and the love affair between two oddly matched men, moved us in profound and surprising ways.

BUSTERs Bedste Børnefilm

Som en del af festivalens skole- og familieprogram BUSTER, er prisen for bedste børnefilm samt en kontant præmie på 2.000 euro ligeledes blevet uddelt under årets festival. En jury bestående af tre unge på 12 år har peget på deres favorit blandt otte nominerede film. Vinderen blev ‘Fluefangeren’ af norske Izer Aliu:

Alle filmene var gode og ret forskellige, så det var virkelig svært at vælge. Men i sidste ende var vi alligevel meget enige om, hvilken film der skulle vinde. ‘Fluefangeren’ er en utroligt gennemtænkt film, der taget et meget seriøst tema op på humoristisk vis. Det er en stærk film om sammenhold – og den skildrer på fineste vis, hvordan man med forskellig politisk og regional baggrund, alligevel godt kan finde sammen. Selvom filmen er fjern fra vores verden, kan man samtidig spejle sig i det, der sker og den konflikt, drengene går igennem. ‘Fluefangeren’ var meget anderledes fra alt, vi nogensinde har set – og så havde den noget på hjerte. Derfor var vi ikke i tvivl om, at prisen for ‘BUSTERs Bedste Børnefilm’  skulle gå til ‘Fluefangeren’ af Izer Aliu.’

‘Fluefangeren’ vises i morgen kl. 12 i Cinemateket.

Awardreception

Uddelingen af New Talent Grand PIX fandt sted til en awardreception lørdag eftermiddag i Cinemateket i København.

Politikens Publikumspris bliver uddelt på tirsdag 10/10 inden gallapremieren på Birgitte Stærmoses ‘Darling’ i Imperial.

Selvom årets vinder er fundet, er CPH PIX dog langt fra slut. Festivalen fortsætter fire dage endnu til og med den 11. oktober i København.