27.09.2017

Uffe Elbæk anbefaler…

Årets filmprogram rummer både fart og spænding, syrede scener, grin og gråd, og så har vi også en række film, der vækker stof til eftertanke. Den politiske leder af Alternativet, Uffe Elbæk, er dykket ned i nogle af de mest interessante politiske og samfundsmæssige problemstillinger, som programmet tematiserer, og anbefaler tre stærke film, du kan opleve på festivalen.

 

‘The Nothing Factory’

Jeg elsker benspænd. Jeg elsker også tankeeksperimenter og hvad-nu-hvis’er. Og derfor er selve præmissen for ‘The Nothing Factory’ perfekt til mig. Cheferne er væk – og hvad sker der så? Hvordan organiserer man sig, hvem tager ansvaret, hvem eller hvad arbejder vi for, hvorfor overhovedet fortsætte og med hvilket formål? Finanskrisens begyndelse er efterhånden snart et årti bag os, men med den teknologiske udvikling in mente og robotternes fremfærd, er de temaer, filmen tager op virkelig relevante. Fremtidens arbejdsmarked kommer til at se fundamentalt anderledes ud end i dag, men vi mangler i alvorlig grad en seriøs diskussion af, hvordan vi så skal indrette det. Hvis vi misser den, bliver vi slaver af udviklingen og det skal vi da undgå. Jeg siger ikke, at 30 timers arbejdsuge er løsningen på alt, langtfra, men hvor vil jeg dog håbe, at en film som ‘The Nothing Factory’ kan anspore en langt mere nysgerrig og åben diskussion om, hvor vi skal hen som samfund. Hvis vi kun fokusere på at bevare, mister vi al den positive energi, der bliver frigivet, når man fornyer, forandrer og forbedrer.

30. september + 6. oktober
Læs mere her.

 

‘QEDA’

En af de vigtigste opgaver, vi står over for, er at gøre kampen mod klimaforandringer til en folkesag. Det er en stor opgave, for klimapolitik og klimavidenskaben især er ufatteligt teknisk og synes tilmed fjernt fra de flestes hverdag. Indholdet af CO2 i atmosfæren er abstrakt og ikke noget, vi sådan lige lægger mærke til. For os almindelige mennesker er det også svært at registrere, at verdenshavene bliver mere syreholdige. Men vi skal jo for pokker knække koden, så klimakrisen ikke bliver et elitært projekt – og så vi kan nå at handle i tide, inden klimakatastrofen rammer for alvor og bliver dødeligt håndgribelig, inden ferskvandet forsvinder, inden tørkeperioder ødelægger fødevareproduktionen. Og her kan og skal kunsten – og især populærkunsten – spille en rolle. Derfor er det vigtigt, at vi har film som ‘QEDA’, der med klassiske greb og virkemidler både kan være underholdende, men samtidig også får os til at reflektere over den rolle, vi spiller i historien. Som Obama sagde, er vi den første generation, der kommer til at mærke klimaforandringerne og den sidste generation, der kan gøre noget ved dem. Det prøver ‘QEDA’ at ophæve med sin rejse gennem tiden, men hvor vil jeg håbe, at film som ‘QEDA’ vækker nok af os, så tidsrejser ikke bliver nødvendige, men at vi allerede i dag gør det, der skal til for at sikre planeten for fremtidige generationer.

4. oktober + 9. oktober
Læs mere her.

 

‘Tom of Finland’

Hvis nogen var i tvivl om, hvad kunst kan betyde for frihedsrettigheder og menneskerettigheder, så er historien om Touko Laaksonen et godt sted at starte. For hans historie – historien om Tom of Finland, som han også kendes som – viser, hvordan noget så simpelt som (godt nok frække!) streger på et papir kan være med til at give minoriteter et fælles sprog, en fælles forståelse, en fælles kultur. Hans historie viser, hvordan kunst kan sætte seksualiteter fri og skabe grobund for en bredere kamp for retten til at være den, man er. Dermed er historien om Tom of Finland også mere end historien om, hvad han har betydet for homoseksuelle. Det er en inspiration for alle minoriteter og alle kunstnere, som jeg håber vil bruge historien til at kæmpe for det, de nu engang tror på. Og nå ja, så er ‘Tom of Finland’ eksemplet på, at kunst ikke betyder at være ophøjet eller abstrakt for at virke. Det kan også bare være liderlige blyantsstreger. Og det viser den bredde, som jeg elsker ved kunst, og som vi hylder CPH PIX hvert år.

3. oktober
Læs mere her.

 

PIX ser frem til to fantastiske ugers filmfest i København fra 28. september, så nu gælder det bare om at sætte sig godt til rette i de bløde, røde biografsæder.